TALOUSVEDEN LAATUSUOSITUKSET
RAUTA
  • yksityiset kaivot 0,4 mg/l (Sosiaali- ja terveys­mi­nis­teriö, STM)
  • pienet talousvettä toi­mit­tavat laitokset 0,2 mg/l (STM)
  • Maailman terveysjärjestö WHO 0,3 mg/l
MANGAANI
  • yksityiset kaivot 0,1 mg/l (STM)
  • pienet talousvettä toimittavat laitokset 0,05 mg/l (STM)
  • Maailman terveysjärjestön hyväksymiskynnys maun perusteella 0,1 mg/l
  • Maailman terveysjärjestön asettama terveydellinen raja-arvo 0,4 mg/l

Loma-asunnon porakaivo Päijänteen rannalla

Rainer rakennutti loma-asunnolleen Asikkalaan porakaivon vuonna 2004. Kaivon käytössä esiintyi loma-asunnolle tyypillinen ongelma. Veden rautapitoisuus oli korkea aina mökille tultaessa ja ensimmäinen toimenpide loman alkajaisiksi oli veden pumppaaminen läheiseen järveen. Pumppaamalla veden keskimääräistä laatua saatiin paremmaksi, mutta laatuvaihtelut olivat yllättäviä ja voimakkaita. Koskaan ei voinut tietää millaista vettä saa, kun hanan aukaisee. Varsinkaan vieraille ei tekisi mieli tarjota ruosteesta punertavaa ja pahalta maistuvaa vettä. Tekniikan miehenä Rainer ymmärsi itsekin, että kaivon ongelmat johtuivat ruostuvasta maaporausputkesta ja hän päätti korjauttaa kaivon.

Porakaivorakenteen avauksen yhteydessä havaittuja epäkohtia

Korjauksen yhteydessä kaivorakenteissa havaittiin useita puutteita. Turvalangan ylä- ja alapäästä puuttuivat liitossakkelit eikä turvalankaa oltu sidottu lainkaan nousuputkeen. Sähkökaapelin sidonta nousuputkeen oli tehty teipein ja nippusitein. Kokemuksesta tiedetään, että nippusiteet luistavat, löystyvät ja voivat hankautua poikki. Pumppuvalmistajien ohje onkin, että kiinnitys tehdään siihen tarkoitetuilla kumisilla kaapelisiteillä. Korjauksen yhteydessä sidonnat asianmukaistettiin ja molempiin päihin lisättiin liitossakkelit.

Maaporausputken sisälle maakenkäolakkeen varaan asennettu muoviputki oli kiinnittämätön ja jatkettu ilmastointiteippiliitoksella. Kuvat osoittavat ettei tällainen viritys estä korroosiota tai toimi eristeenä. Maaporausputki pääsee ruostumaan ja ruoste kerääntyy kaikille mahdollisille pinnoille paksuiksi kerroksiksi muodostaen biofilmin, jossa bakteerit viihtyvät. Rainerin kaivosta poistettiin muoviputki ja rautalähteenä toimiva ruostuva maaporausputki. Näiden tilalle asennettiin ruostumaton Porax-turvaputki.

Pumpun ripustus puuttui kokonaan ja pumppu oli asennettu tarpeettoman syvälle. Pumppu asennetaan syvälle siksi, että maaporausputken ruostehaitat tiedetään ja pumppu halutaan asentaa mahdollisimman kauas putkiympäristöstä eli syvälle siinä toivossa, että sieltä saataisiin laadultaan parempaa vettä. Kun raudan lähteenä toimiva maaporausputki poistetaan, pumppu voidaan asentaa optimisyvyydelle. Rainerin kaivon tuotto on hyvä, joten pumpun asennussyvyyttä voitiin huoletta muuttaa useita kymmeniä metrejä ylöspäin.

Kalliopohjavesi on puhdasta

Veden laatu muuttui heti peruskorjauksen jälkeen moitteettomatksi eikä Rainerin enää tarvitse pumpata vettä saadakseen kaivostaan juomakelpoista vettä. Sitä kelpaa tarjota vieraillekin. Kontrollitukimus veden laadusta tehdään keväällä 2014.

FAKTAA